Den 15-26 Juli hölls en westernsadelkurs, ordnad av deltagarna själva, ledd av Jeremiah Watt. Totalt sju sadlar blev till under de (knappt) två veckorna, som blev väldigt väldigt lärorika - och väldigt intensiva..
Detta är den första westernsadel, och även den första sadel, som jag gjort.
 
Sadeln är en halfseat, 14½", med solid/hard seat (dvs hård, helt ovadderad sits) och ett ganska rättuppstående bakvalv. Forken är en slick fork, vilket gör att ryttaren inte sitter "låst" trots det 5" höga bakvalvet, och sadeln har dubbel Sam stag riggning. Sadeln är främst tänkt att användas för längre ridturer i mer eller mindre lugnt tempo, och har därför långa remmar för att fästa packning av olika slag samt möjlighet att använda flankgjorden för att stabilisera packväskor. Den är byggd på en bom gjord av Rod Nikkel, som är handgjord (trä klätt med råhud) och måttbeställd efter mina önskemål och Kastors rygg. Färgskalan går i naturfärgat och rödbrunt/vinrött läder med rostfria beslag. Hornet är gjort av metall (och klätt med råhud efter montering på bommen), och lämpar sig inte riktigt för roping, men är utmärkt att ta tag i vid ridning i branta uppförsbackar eller ett rejält bocksprång.
 
Jag har ridit i sadeln i ett par veckor nu, sedan den blev klar. Både jag och Kastor trivs hemskt bra i den - som hand i handsken. Hurra! Det är första gången jag har en bladsadel som är klockren i sitsstorleken för mig (alla jag haft/provat har varit åtminstone lite för stora), och som ligger klockrent på Kastor (alla utom Hectorn - som med tiden blev för smal och var lite, lite för rak - har varit för långa, för raka, för smala...osv.).
 
Provning av bommen, precis efter att den levererats.
 
Bild tagen innan första ridturen med hela westernutrustningen: sadeln, och det flätade tränset och tyglarna som jag gjorde innan jul. (Ja, Kastor hade en del mage eftersom han fick vila en hel del i slutet av westernsadelbygget. Den är tillbaka till normalläge nu!)
 
 
 
Fotona nedan är tagna av: Isabell Granlund. Används med tillstånd från fotografen.
 
 
 
 
 
westernsadel, western, sadel, kurs, Jeremiah Watt, naturfärgad, rödbrunt, vinrött, halfseat, oldtimer, måttbeställd,