Som jag halkade in på i förra inlägget, blev Honey sjuk i helgen. I tisdags när veterinären till slut kom ut hade hon slutat snora, men var fortfarande förtjockad över lymfknutorna - främst på höger sida (dvs samma sida som näsan rann från i helgen). Veterinären var på väg ut när jag kom till stallet och upptäckte förbättringen, så då fick hen komma ut ändå och titta på henne. Eftersom hon var så pass mycket bättre och inte hade haft någon feber, nöjde vi oss med att ta blodprover och ett slemprov från höger näsborre. Provsvaren kom igår: negativt för jobbiga virus, men hon har ett förhöjt inflammationsvärde (vilket tyder på en pågående inflammation i kroppen). Hon testade också positivt för en bakterie som ofta finns normalt i hästars bakterieflora - den går alltså inte att göra sig av med eller städa bort från stallet - men kan föröka sig om imunförsvaret är tillfälligt nedsatt av någon anledning, och kan då orsaka bl.a luftvägssymptom - hästen blir förkyld. De symtom fröken visade i helgen pekar mot bihåleinflammation, så om det ensidiga näsflödet kommer tillbaka lär vi titta närmare på bihålorna, men vi avvaktar och ser om symptomen återkommer eftersom det bl.a. innebär en endoskopi och ev röntgen. Bihåleinflammation kan komma av många saker, t.ex. en tandfraktur - men fröken äter och tuggar normalt osv så det är inte första gissningen i hennes fall. Usch, efter de senaste åren har jag så lätt för att måla fan på väggen i förtid! Vi börjar med att ta det lugnt (promenad/skritt/jogg, dvs lätt motion) i ett par veckor och ser vart det barkar. Om symptomen försvinner helt och inte återkommer ska vi nog ta ett nytt blodprov för att kontrollera inflammationsvärdet innan vi sätter igång med mer pulshöjande träning igen.  Allmäntillståndet är fortsatt opåverkat, och hon har ingen feber.
 
Däremot känns det när jag rider att hon har en inflammation i kroppen. Igår kväll red vi i skogen/på åsen, där vi följt alla stigar hur många gånger som helst, och vid ett tillfälle snubblade fröken till och då hängde hon inte med med resten av kroppen utan föll ner på knä. Det var inte så dramatiskt som det låter - hon reste sig upp i nästan samma rörelse. När hon kom tillbaka till mig var hon bra vinglig/hade dålig balans eftersom hon var så omusklad, och då snubblade hon omkull var och varannan ridtur under en period. Men när hon är igång och har lite kontroll på kroppen brukar hon inte stå på näsan till vardags, så även om alla hästar kan snubbla på något är det för mig ett symtom på något när hästen går omkull för att den snubblar. Idag gick det bra, men hon var inte alls så pigg som hon varit - på senare tid (innan hon blev dålig i helgen) har jag märkt att hon blivit betydligt piggare och mer "på" ute, och jämfört med det så känns hon lite trött nu. Hon traskar på bra, men trycker inte upp tempot på samma sätt. Men det är OK, hon ska ju ta det lugnt. Nu hoppas jag bara att det fortsätter åt rätt håll, så att vi slipper en massa jobbiga undersökningar.
 
Lilla skrutt <3
Streptococcus
Zooepidemicus
Häst, sjuk, otur, förkyld, inflammation,
Så blev det en periods tystnad igen från min sida. Det var inte alls planerat, snarare tvärtom, men livet kom emellan. Stress över jobbsituationen som först blev osäker beträffande sommaren och efter en del om och men landade i att det inte blir något med det tilltänkta nya jobbet - stor besvikelse efter att ha varit helt inställd på det i många veckor och jag tror att alla vi inblandade känner likadant. Den lilla lilla ljuspunkten i den röran är att det inte på minsta sätt handlar om att nån ångrat sig om att anställa just mig, utan uppdraget kommer helt enkelt inte att starta upp. Ovissheten gjorde att det mesta hamnade lite i vänteläge, vilket jag tycker är väldigt jobbigt, och bloggen prioriterades helt bort. Hej och hå. Ett litet stänk av tur: jag får fortsätta med mitt nuvarande demojobb och är bokad t.o.m. september, så jag står iaf inte utan inkomst och trivs som tidigare nämnt himla bra i den aktuella butiken. Och så har jag förstås mitt eget företag, som jag hoppas kunna satsa mer på framöver...
 
 Honey och jag har tuffat på i sakta mak. Mycket skritturer med inslag av trav. Fröken börjar slappna av lite mer i travövergångarna. Den sista veckan delade vi flera väldigt trevliga kvällsturer.
 
 
På midsommarafton, dvs i fredags, gjorde jag något jag sällan gör numera: åkte in till Uppsala och firade midsommar med både nya och gamla bekantskaper. Det var himla trevligt, även om jag blev trött och så.
Resten av helgen har dock varit mindre trevlig: Honey är sjuk :-( . I lördags morse hade hon plötsligt enkelsidigt flöde ur ena näsborren och svullna lymfkörtlar. Dessutom lever hon om och bankar i boxdörren på nätterna, vilket hon inte brukar. Jag hade förstås kontakt med veterinären flera gånger under lördagen och vi bestämde att vi skulle avvakta till måndag (idag). I lördags hade hon lite högre temp, men ingen feber, och hon är opåverkad i övrigt. Jag pratade just med veterinären och de har mycket annat akut idag så nån kommer ut imorgon istället. Jag hoppas verkligen att det inte är nåt superjobbigt virus eller fraktur i en tand som ligger bakom. (Jag upptäckte just att "min" bästa veterinär, som haft sin klinik ett par mil bort, flyttat från trakten. Hon är på en ridskola på rimligt bilavstånd varannan onsdag framöver, vilket ju funkar för rutinkoller och hältutredningar osv, men för mer brådskande grejer eller om jag inte kan åka iväg med hästen, verkar det som att jag är hänvisad till Distriktsveterinärerna atm. Äsch då, vilken besvikelse! Men tur att jag iaf kan ta oss dit för mun/rörelseapparaten. Och som det är för tillfället är vi ju ändå regelbundet på Mälarkliniken...)
 
Jag har flera inlägg som ligger som utkast, halvfärdiga, son kommer att komma upp allteftersom jag hinner/orkar/tar mig tid.
Häst, sjuk, jobbigt, mycket, otur, livet, rörigt, kaos, trött, tid, prioriteringar,
Igår var det lagom varmt ute (drygt 20 grader), men ganska tryckt och kvalmigt i luften. Jag och Honey hann före ovädret och tog en rask skrittur på ca en mil. När fröken värmt upp var hon pigg, framåt och kändes mjuk i kroppen. Nån km hemifrån svängde vi upp på sandvägen upp mot åsen, där jag fattade galopp. Lite mutter, men ok, så vi skrittade ner igen och tog en ny galopp i backen - och då hände det. Tryck i bakkärran och ryggen kom upp ordentligt, och när jag tog tillbaka lite så samlade hon ihop sig och bjöd på en riktigt kort och stadig galopp. Jag sken nog som en sol, det kändes fantastiskt! Jag har medvetet tagit det försiktigt under igångsättningen och väntat in styrka och balans i kroppen, dels för att jag vill vara lite rädd om senor och leder och dels för att jag inte ser någon mening med att forcera och få en knackig och vinglig galopp i rasande fart. Hon gick med låsningarna länge och det har tid att komma tillbaka efter lång konvalescens. Honey har, när hon är igång, en trevlig och lättreglerad galopp och det är det jag är ute efter. Mitt mål var att vi skulle kunna börja känna på galoppen i juni. Nu känns det som att jag fått bekräftat att det var rätt val. Vi är på gång, även om det är lång väg kvar.
När vi kom tillbaka pysslade jag om fröken ordentligt och sen skrubbade jag ur de vita Ikea-lådorna som jag tidigare haft foder i. Det behövdes, inte minst locken som hunnit bli mer än lovligt skitiga...
 
Idag ägnade jag större delen av dagen åt att tvätta och jobba innan jag kunde åka till stallet. Vi hade lite otur med vädret - regnskurar kom och gick hela turen - men hamnde iaf inte mitt i något skyfall. Idag tog vi en liten tur på åsen och klättrade upp och ner i många av backarna. Honey var pigg och minst lika framåt som igår och kändes jättefin, men hon var nog lite trött ändå för hon blev inte alls imponerad när jag bad om galopp i samma backe som igår mot slutet av turen. Efter ett par fattningar, några galoppsprång och flera rejäla bocksprång gav jag mig, klappade om henne och så skrittade vi på lös tygel hem till stallet. Inte så konstigt om hon var lite trött i några av musklerna, vi har tagit det lugnt den sista veckan. Det kommer framöver, sakta men säkert - vi har ingen brådska, vi har ju hela sommaren och hösten på oss innan det blir is och snö överallt igen. Fröken var nöjd efter turen och med att bli ompysslad innan hon fick gå ut i hagen igen.
 
 
ridtur, klättring, helg, sommar, regn, skritt, galopp, framsteg, skogen, träning, stallpyssel,