Nu är hoppsadeln till mig själv och Kastor äntligen färdig! Min allra första engelska sadel, så det har tagit många timmar..
 
 
Bommen, som är en bom tänkt för fälttävlan, är inprovad på Kastor och köpt från U.K. Bommens sits är 17" (jag har dock stoppat sitsen så att den färdiga sadeln är ca ½" mindre), och bomvidden är XX-wide.
Knästöden är stora för att vara på en hoppsadel, och lätt formade efter knäet för att förhindra att knäna "rullar upp" på dem.Sitsen är lite djupare än många andra hoppsadlar, och kåporna är ordentligt framskurna för att ge utrymme åt mina långa ben. Bossorna är rundbossor, och stoppade med ull av hög kvalité. Jag valde att göra ganska breda och inte alltför höga bossor, som är mjukt stoppade, för att dels få en lite större anläggningsyta och dels komma nära hästen.
Sadeln är gjord i läder från Tärnsjö garveri - det rödbruna med präglat mönster - och sitsskinn från U.K. - det mörkbruna. De övre sadelspikarna är graverade med mina initialer - LF. Samtliga beslag (sadelspikar + förbygelringar) är rostfria.
 
Bilder på sadeln till häst kommer när matchande sadelgjord och stigläder är klara! :-)
 
 
 
 
 
 
hoppsadel, sadel, sadelmakeri, handgjord, rödbrunt, präglat, krokodil, mörkbrunt, Tärnsjö, 17", XX-wide, hoppning,
Detta är ett jobb som jag gjorde åt en equiterapeut - en axelrem till en laser (dvs, en maskin för laserbehandling av häst ;-) ). De hakar som satt på den ordinarie axelremmen gick sönder gång på gång, och D-ringarna var av plast. Ingen höjdare på en dyr maskin, som i värsta fall kan ta skada av att åka i backen.. Därför valde jag att använda s.k. BGB-hakar, och D-ringar i gediget stål.
 
 
axelrem, equiterapeut, ny, svart,
My e-mail failed to send this pictures to the tree maker, so here they're are!

Mitt mailprogram misslyckades med att skicka de här bilderna till bomtillverkaren, så istället laddar jag upp dem här. Jag använder ett mätsystem utformat av Dennis Lane för att mäta hästens rygg, då jag beställer måttbeställda bladbommar. Den här gången ska det bli en bom till en westerndamsadel! :-)
 
Meauring the front (A).
Mätning av ryggens främre del - bakom bogbladen.
 
 
 
 
 
Measuring at the lowest point of the back (B).
Mätning av ryggens lägsta punkt.
 
 
 
 
 
Measuring the back of the back (C).
Mätning av ryggens bakre del (ca 20cm bakom B-punkten).

 
 
Measuring the rock (R).
Mätning av ryggens kurva (rak/svängd). Kortet hålls vågrät mot hästen - inte vågrät mot marken - eftersom det är så bommens blad kommer att ligga mot hästryggen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Photos of the horseback (without the cards).
Bilder på hästens rygg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
And now, some checking of the fit of the "old" saddles.