Denna sadel har ju varit klar i ett par månader, men mässingsconchosen lät vänta på sig och om på för ett par veckor sedan. Nu är arbetsbeskrivning, kalkyler och ritningar (allt detta pappersarbete...) klart och jag har fått till några bilder med sadeln på hästen. Bättre sent än aldrig! ;)
 
Sadeln är resultatet av funderingar och erfarenheter som jag plockat med mig från sadlar sedan 2008, som alla grundar sig i samma fråga: "Vad vill jag ha ut av en sadel jag ska rida distansritt i, och hur ska sadeln se ut för att jag ska få ut det jag vill av den?". Jag har tittat på bilder och sadlar, ridit, funderat och känt efter. Mitt största problem med bladsadlar har alltid varit att sitsen varit för stor för mig - även min kära 15" Hector - och att jag då inte fått något egentligt stöd, samtidigt som bakvalvet varit för lågt för min smak. Mycket har förstås anpassats till Kastor också, och hans sätt att röra sig eftersom det i högsta grad påverkar även mig. Jag har hunnit rida några längre turer i den, och det känns riktigt riktigt bra. Även Kastor är nöjd och glad och verkar trivas med den. Den ligger som den ska, där den ska och stannar där turerna igenom. I motsats till westernsadeln, som jag föredrar att rida längre turer i lugnare tempo och med långa stigläder i, är denna gjord med snabbare tempo i tanken. Det blir spännande att se hur den står sig när vi kommer iväg ut på någon distansritt nästa säsong!
 
Sadeln är en fullseat med halvt infälld, lätt vadderad sits - 14 7/8".  Bakvalvet är 4½" högt och lutar lätt bakåt för att ge ryttaren utrymme att rida med kortare stigläder, stå i fältsits utan att slå i bakvalvet samt gör det lättare att snabbt sitta av trots bakvalvets höjd. Forken är en slick fork, även det för att möjliggöra ridning med korta stigläder, men också en säkerhetaspekt: det minimerar risken att ryttaren fastnar i sadeln vid en olycka, t.ex. om hästen går omkull. Riggningen är en single rigging, full position eftersom det verkar passa Kastors sadelgjordsläge (som är ganska långt fram i förhållande till sadelläget) bäst. Bommen är gjort av Rod Nikkel, och är måttbeställd efter Kastors rygg och mina önskemål. Beslagen är i mässing och resten av sadeln är mörkbrun, för att matcha resten av vår distansutrustning. Undersidan av panelerna är klädda med fårskinn.
 
 
 
 
 
 
 
distans, distansritt, lätt, slimmad, bladsadel, sadelmakeri, måttbeställd, vadderad, mörkbrun,