I vintras kom jag över ett par parselar; finselar i svart. Kompletta med draglinor och svanskappa. Bortsett från de utslitna bossorna och en massa smuts, är de faktiskt i bruksskick, men jag har beslutat att totalrenovera åtminstone den ena. (Den andra återstår att se; hinns den med så ska den också bli gjord!) Det projektet ämnar jag dra igång med idag. Massor av pappersarbete väntar, förstås, i form av femtioelva ritningar, arbetsbeskrivningar och kalkyler. Men nu kör vi! Detta, tillsammmans med en hoppsadel, blir vårens huvudsakliga projekt. Målet är att selen ska vara klar i höst när jag åker på praktik. Färgskalan blir ljusbrunt med mörkbruna kanter och mörkbruna bossor, mässingsbeslag och gula sömmar.
 
 
finsele, loksele, renovering,
 I vissa situationer har man gärna benskydd på hästen, för att undvika skador. Om man har en häst som slår sig, stryker sig eller trampar sig. Om man hoppar höga hinder. I transporten... Personligen vill jag ha dem i transporten, speciellt vintertid då hästen är broddad, för att förhindra onödiga skador. I ridningen försöker jag att undvika benskydd, då jag ansett att Kastor inte har behov av skydd och skydd medför då en onödig risk för skavsår. Men när han blir trött, blir han lite klantig. Och när han blir klantig, händer det att han smäller till sig själv för att han inte har full koll på hovarna. Därför vill jag nu ha skydd i hoppningen, när vi jobbar galoppintervaller och när vi rider lite tuffare off road-pass.
Idag finns det hur många modeller på skydd som helst, och jag har ägnat en hel del tid åt att sålla för att hitta det jag vill ha. Heltäckande skydd i neoprene skyddar benen bra, men går bort pga risken för överhettning av benen (Pro.Choice avråder från användning i mer än 4h i sträck, vilket gör att de för min del går bort som "transportskydd") och svårigheter att få skydden att torka om de blir blöta (vilket de skulle bli, då jag och Kastor så gott som alltid plaskar i vatten innan vi rider hem från terrängbanan). Jag vill helst slippa köpa flera uppsättningar av likadana skydd. Jag fick ett par strykkappor till bakbenen av en bekant; de satt bra i stallgången men hade flyttat sig lite när jag satt av. Så strykkappor går också bort. Jag vill att skydden ska sitta stilla på hästens ben. Då återstår senskydd. Och där började projeketet, att hitta senskydd till alla fyra benen. Många tillverkare verkar inte ens sälja formgjutna senskydd till bakbenen, utan säljer istället strykkappor till bak och senskydd till fram. Och väldigt många av de som faktiskt säljer senskydd, tar istället dubbelt eller tredubbelt så mycket för dem som för ett par strykkappor. Inte sällan landade notan för senskydd till både fram- och bakskydd på ett par tusenlappar. Jag betalar gärna för bra utrustning, men just nu håller inte ekonomin för ett sådant set. Jakten gick vidare. Då började problemet med storleken istället. Många tillverkare har bara Ponny och Full, och inte sällan blir P precis för litet för Kastor, medan F är för stort. Men så hittade jag till slut ett set med fyra senskydd på Horze. Horze har också bara P och F, men jag har tidigare upplevt att deras saker är lite stora i storlekarna - förra året fick jag byta ut benreflexerna till P eftersom de andra gled ner på benen (på tok för långa). Och sedär - P satt som en smäck! Halleluja! Kastor verkade också nöjd vid testkörningen.
 
 
 
benskydd, senskydd,
Detta är ett handsytt huvudlag med inspiration från de huvudlag som används inom akademisk ridkonst. Nosgrimman fästs direkt i sidstyckena, vilket gör att man slipper den extra remmen. Nackstycket är delat, och pannbandet avsytt för att remmarna ska hållas på plats och inte riskera att hamna över/under varandra. Käkremmen spänns på båda sidor för maximal ställbarhet (och för symmetrins skull). Pannbandet och nosgrimman har samma form och är dekorerade med en concho i form av en fransk lilja. Både pannbandet är dubbelsydda, för att undvika att hår, smuts etc fastnar i chicago-skruven som conchon sitter fäst med.

Huvudlaget är måttsytt åt Kastor. Bild till häst kommer så snart tyglarna är klara :-)
 
 
akademisk, ridkonst, barock, fransk lilja, mörkbrun, form, huvudlag, ridhuvudlag,