Den här veckan har ägnats åt ett projektarbete, som ej kommer att betygssättas då det inte är med i kursplanen. Tema: väggkonst. En sadelmakare från Chile kom och visade oss våtforming, och jag högg också direkt på chansen att få lära mig att punsla (något som egentligen inte ingår i utbildningen, men är nödvändigt att kunna om man vill arbeta med western).
 
Detta är mitt livs första försök till att punsla fram ett motiv från noll. Jag har tidigare punslat lite mönster, men detta var helt nytt. Väldigt roligt, och väldigt tålamodskrävande. Motiv: körhäst. "Tavlan" är ungefär lika stor som ett A4-ark och är gjord i vegetabiliskt garvat läder som är ca 1,5-2mm tjockt.
 
 
 
 
punsling, körhäst, tavla, väggkonst, konst, motiv i läder,
Idag klipptes Kastor för första gången den här säsongen. Han började fälla sommarpälsen i början av augusti, och började bli ganska lurvig nu. Inte så att han blev genomblöt av svett vid arbete, men tillräckligt. Igår kväll schamponerades han, för att spara lite på skären (som kan slitas ganska mycket av dammkorn och liknande, som kan skapa ojämnheter i metallen), och idag rök pälsen. Vädret är fortfarande lite för varmt på dagarna för att jag ska vilja att han ska ha täcke "hela tiden" i hagen, eftersom Kastor lätt blir varm under, men jag vill inte att rygg och kors ska bli nedkylda av det kalla regn som kommer i skurar titt som tätt just nu. Därför valde jag att låta pälsen över rygg och kors vara kvar, liksom ben och huvud. Jag har funderingar på att helklippa i vinter, men det får bli när regnet ersätts av snö i så fall!
 
Kastor är ganska lättklippt; han har massor av virvlar som tar lite tid att klippa, men i gengäld står han stilla som ett tänt ljus medan jag klipper. Jag klipper runt var 6-10e vecka under höst, vinter och vår, lite beroende på väder och annat.
 
 
 
fjordhäst, Kastor, höst, klippt, rakad, halvklippning, klippa häst,
Detta är "Ruben", en liten ryggsäck som är döpt efter ett litet rum. Den avslutade arbetet med symaskinerna för den här gången, och är sydd i plymåläder (1,2mm) och svavelgarvad sida (2,5mm). Det finns inte så mycket att säga om "Ruben"; en liten nätt ryggsäck som stängs med en rundflätad "snodd". Jag valde att sy min i samma turkosa ton som detaljerna på läderpungen.

 
 
 
 
maskinsömnad, ryggsäck, väska, läderryggsäck, "Ruben",