A-kursen närmar sig sitt slut, och då tar Sadelmakeri B vid. Ett av de obligatoriska momenten i den kommande kursen är ridhuvudlag. Då jag ämnar göra åtminstone ett rundsytt ridhuvudlag, provade jag att sy ett par rundsydda pannband. Läderspill ska tas tillvara på! Målet var att dels se hur mycket material som går åt, vilka mått remmen ska ha, hur tjockt materialet ska vara etc, och dels att ta reda på huruvuda pannbandets längd påverkas av att böja pannbandet så att det blir svängt. Dessutom är det lite knepigt att få till fina avslut på rundsömnaden (vid "öglan"), så det är inte fel att öva på heller.
 
Avsluten blev inte perfekta, men själva rundsömnaden är jag nöjd med och jag fick ut det jag ville av arbetet. Nu vet jag hur huvudlagets pannband ska göras!
 

rundsydd, rundsömnad, sadelmakeri, pannband, mörkbrunt, läder,
Öppen putsad kant innebär att kanten är renskuren rakt av, kantskuren och putsad. Kanten är alltså inte invikt på något sätt. För att öva på detta, och prova på att göra mattskarvar (lädret ligger kant i kant, utan skiftning), fick vi göra ett ryggstöd i mindre format. En bit spånskiva, en bit senaten (någon typ av kompaktare skumgummi), klätt med kavatläder (ca 1,5mm tjockt). Handsöm runt om, och därefter renskuret och putsat med kantfärg och silikon.
 
 
öppen, putsad, kant, ryggstöd, handsöm,
Denna vecka har ägnats åt en kasse/väska i kavatläder, som avslutning på arbetet med rundsömnad. Kassen är 32cm bred, 24cm hög. Den är gjord i turkost och ljusbrunt läder, med ficka på framsidan. Fodret är sytt av mörkbrunt bomullstyg. I nederkant är det dubbelt läder, för att ge lite mer stabilitet. I nederkant på kortsidorna, är ett hjärta utskuret i det bruna lädret.
En del mindre fel finns, förstås, men jag känner mig riktigt nöjd. Den blev som det var tänkt, och jag kommer med största sannolikhet att använda den en hel del (speciellt som den snart kommer att matcha mitt hår, haha!).
 
 
Och så en bild på proverna, som jag gjorde innan kassen/väskan. Rundsömnad med olika typer av läder, med och utan kärna.
 
rundsöm, turkost, hjärta, kasse, väska, handväska, läderväska,