Detta är ett beställningsjobb från en kompis - julklapp till hennes syster. Ett dubbelsytt bälte i mörkbrunt remläder, med dekorsöm längs hela remmen. All sömnad är handsydd. Spännet är kundens eget. Pga spännets utformning, samt att bältet är gjort för att bäras i midjan, är sleifen en skjutsleif.
 
hund, bälte, diamantmönster, dekorsöm, handsytt, mörkbrunt,
Det här med julklappar är lite roligare när man kan göra dem själv. Dels är hantverk roligt, dels blir det mycket mer personligt, dels slipper man hetsen som råder ute i handeln timmarna/dagarna/veckorna precis innan jul. Att komma på vettiga julklappar till föräldrarna, tycker jag är bland det knepigaste. Skilda föräldrars respektive nya partners, är ännu svårare. Det blir lätt en kaffemugg, ljus eller liknande - vilket absolut inte är fel, men hur kul är det med en kaffemugg i julklapp varenda år..? Nä, just det.

I år fick min mor och hennes karl varsitt bälte. De matchar varandra genom remmens bredd, färg och söljorna, men är utöver det anpassade till respektive person. Båda är 38mm breda.
Min mor, som tidigare kikat mycket på Dr. Martens-kängor med broderade eller utskurna rosor, fick ett bälte med just utskurna rosor. Bältet är dubbelsytt; ur det övre lagret har jag skurit ut motivet, och mellan dem ligger det ett tunt (ca 0,6-0,8mm tjockt) lager naturellt läder. Detta färgades med narvsvärta i rött och grönt, för att ge färg åt motivet.
Karln's bälte är enkelsytt och klassiskt.
 
bälten, rosor, nedsänkt motiv,
Detta huvudlag är avsett att användas för western-/bruksridning. Delade tyglar används för att eliminera risken att tyglarna fastnar kring hornet (på en westernsadel). Curbstrap används för att se till att bettet inte kan dras igenom hästens mun. Curbstrap används, mig veterligen, mestadels inom westernridningen. Jag använder det emellertid även på mitt distansträns.
Pannband och sidstycken är flätade, liksom de första 70cm av tyglarna. Flätan är en invändig trefläta, med 5mm breda "tåtar". De flätade partierna är nedfalsade till 3,5mm tjocklek. Curbstrapsen är 3-3,3mm tjocka. Resten är 3,8-4mm tjockt. Alltihop är gjort av Tärnsjös rödbruna plattläder. Tyglarnas totallängd är 1,98m/st. Samtliga remmar är 16mm breda, med undantag för curbstrapsen som är 12mm breda.


 
 
 
 


 
 
western, bruks, huvudlag, fläta, flätat, rödbrunt, curbstrap, sadelmakeri,